Biofolies

Biofolies worden beschouwd als duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor de toekomst. Het is echter belangrijk, om naar het totale proces te kijken, om dit ook echt objectief te kunnen beoordelen. Onder BIOFOLIES worden kunststoffolies verstaan die, geheel of gedeeltelijk, worden geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen (biologisch gebaseerd) en/of composteerbaar (biologisch afbreekbaar) zijn. Hieronder willen we opheldering geven over zowel de terminologie als over de consequenties voorafgaand en in de loop van het proces.

OP Biologische Basis

Folies op biologische basis bestaan voor een deel, of tot 100%, uit hernieuwbare grondstoffen. De meest gebruikte grondstoffen hiervoor zijn maïs, aardappelen of suikerriet. Niet alle folies op biologische basis zijn echter per definitie biologisch afbreekbaar. Ondertussen zijn de ontwikkelingen zo ver gevorderd, dat bijvoorbeeld uit suikerriet verkregen ethyleen visueel en mechanisch nauwelijks meer te onderscheiden is van op aardolie gebaseerd ethyleen. In de recycling moet deze zogenoemde "groene PE" daarom als 100% polyethyleen worden behandeld.  
Door de teelt van de hierboven genoemde hernieuwbare grondstoffen wordt, als gevolg van fotosynthese, CO2 aan de atmosfeer onttrokken. Op het eerste gezicht laat dit een tot 60% betere CO2-balans zien in vergelijking met conventioneel geproduceerde folies. Dezelfde vergelijking laat echter bijvoorbeeld ook zien, dat voor het exploiteren van de akkers ten behoeve van de biologische folies 2,5 keer zoveel zoet water nodig is. Daarbij komen dan nog de uitstoot en het energieverbruik van landbouwmachines, de gevolgen van de uitbreiding van monoculturen, overbemesting van akkers, het kappen van regenwouden en het gebruik van voor voedsel geschikte planten als grondstoffen.

Biologisch Afbreekbaar

Biologische afbreekbaarheid wordt in de EU gedefinieerd door de DIN EN 13432. Daarin wordt gesteld dat een materiaal in de industriële compostering binnen 6 maanden, onder gedefinieerde temperatuur-, zuurstof- en vochtigheidsomstandigheden, bij aanwezigheid van micro-organismen, voor meer dan 90 procent moet zijn afgebroken in de vorm van water, koolstofdioxide (CO2) en biomassa.
Biofolies die in de biobak worden weggegooid breken binnen de gebruikelijke ophaalcyclus van 2 tot 3 weken niet af. Het gevolg daarvan is, dat de weggegooide bio-zak dus nog volledig heel wordt afgegeven aan het recyclebedrijf. Op een enkele uitzondering na, kunnen de sorteerfaciliteiten van de lokale recycle-centra geen onderscheid maken tussen traditionele folies en biofolies. Daarom worden beide folies uitgesorteerd en samen verzonden voor verdere thermische of materiaalrecycling.

Komen biofolies toch door het proces van de sorteerinstallatie, dan ondergaan ze het aldaar gebruikelijke fermentatieproces van 6 tot 8 weken (bijv. in een vergister). Volgens de bovengenoemde Europese wetgeving, moeten composteerbare folies echter pas binnen 12 weken afgebroken zijn. Tijd, die ze in de praktijk niet krijgen.

Zijn Biofolies Duurzamer dan traditionele Folies?

Uiteindelijk moet iedereen deze vraag voor zichzelf beantwoorden, op basis van zijn of haar mening en overtuigingen. Een onvoorwaardelijke verheerlijking van bio-plastics is echter niet op z’n plaats.
Bij deze gelegenheid willen we evenwel de mogelijkheid aangrijpen, om de wijdverbreide misvatting weg te nemen, dat aardolie uitsluitend wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen. 90% van de wereldwijde vraag naar aardolie is bedoeld voor verwarming, energie en transport. Het aandeel voor kunststofverpakkingen is slechts 1,5%. Reduce, do not dispense = Door technische vooruitgang en intensief werken aan nieuwe ontwikkelingen gaat de “down-sizing“ (reductie van foliesterkte) van onze POLYOLEFINE, POLYETHYLEEN en POLYPROPYLEEN folies continu door. Neemt u contact met ons op. We adviseren u graag.

Biofolien von mopack
Heeft u vragen over de producten of levertijden, of bent u eenvoudig op zoek naar uitgebreid advies? Wij helpen u graag bij uw zoektocht naar de ideale folie.

mopack GmbH
Frank Veeke Nederlandse locatie
4708 BD Roosendaal
Nederland
Fax: +49 7123 9746-50
+31(0)611 055 570
f.veeke@mopack-krimpfilm.nl