Biofolien von mopack
productadvies
Heeft u vragen over de producten of levertijden, of bent u eenvoudig op zoek naar uitgebreid advies? Wij helpen u graag bij uw zoektocht naar de ideale folie.

Deutschlandfahne mopack GmbH
Frank Veeke Nederlandse locatie
4708 BD Roosendaal
Nederland
Fax: +49 7123 9746-50
+31(0)611 055 570
f.veeke@mopack-krimpfilm.nl

Biofolies

Een kunststof-folie wordt biofolie genoemd als de folie helemaal of gedeltelijkuit hernieuwbaar grondstoffen (biologisch gebaseerd) gevaardigt is en/of composteerbaar is. In vervolg gaan wij over de terminologie en de problemen van de processen voor en naar het recycleren inlichten.

Welke Bio-folies bied mopack aan?

Ondanks de kritiek aan de Bio-folie kann de gebruik toch zinvol zijn. Maar als er geen mogelijkheid voor een industrieele compostering is gaat mopack het gebruik niet aanraden. Wij bieden u graag folgende biogebaseerde folies aan:

B-GREENeins

B-GREENeins

  • van 100% op hernieuwbare grondstoffen gebaseerd op Ethyleen van suikerriet
  • vanaf 25 µm
  • ​​​​​​​biaxial krimpend (50%/50%)
  • ​​​​​​​leverbaar als halfbuis of vlakfolie
B-GREENzwei

B-GREENzwei

  • van 100% op hernieuwbare grondstoffen, composteerbaar gebaseerd op PLA (Polymelkzuur uit maïzena)
  • vanaf 20 µm
  • niet krimpend
  • als vlakfolie leverbaa
B-GREENdrei

B-GREENdrei

  • van 40% op hernieuwbare grondstoffen gebaseerd op Ethyleen van suikerriet
  • vanaf 15 µm
  • biaxial krimpend (58%/60%)
  • leverbaar als halfbuis of vlakfolie

Biologisch gebaseerd

Biologisch gebaseerde folie bestaat gedeeltelijk of helemaal uit 100% hernieuwbaar grondstoffen. Meest gebruikt worden mai, aardappels of suikerriet.
Niet alle biologische folies zijn biologisch afbreekbaar. De ontwikkeling is ondertussen al zo ver dat ethyleen uit suikerriet optisch en mechanisch bijna hetzelfde eigenschappen dan olie-gebaseerde ethyleen heeft. Bij de verwijdering is deze zogenoemde „Green-PE“ hetzelfde als 100‘% polyethyleen.

Door teelt van boven genoemde hernieuwbare grondstoffen wordt CO2 door fotosyntese uit de lucht gehaald. Op de eerste zicht maakt dit een 60% betere CO2-balans in vergelijk met gewoone folie uit. Maar verbruik van drinkwater door extensieve landbouw is 2,5 keer groter. Erbij komt energieverbruik door machines en gevaar van monoculturen en overmatige bemesting, ontginnen van regenbos en zo voort.

Biologisch afbreekbaar

Volgens de Europese composteringsnorm EN-13432 kan worden vastgesteld of kunststoffen en verpakkingen daadwerkelijk biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn.

Criteria
Composteerbaar (verpakkings)materiaal moet in een professionele composteringsinstallatie voldoen aan de volgende eisen van de Europese norm voor composteerbare verpakkingen EN-13432:

  • Minstens 90% van het product moet binnen 12 weken tot deeltjes van minder dan 2 mm afbreken.
  • Binnen 6 maanden moet het product afbreken tot organische stoffen (CO2 en mineralen).
  • De toegestane maximumconcentraties voor zware metalen (Cu, Zn, Ni, Cd, Pb, Hg, Cr, Mo, Se, As) en fluor mogen niet overschreden mogen worden.
  • Het toegevoegde product mag geen schadelijk invloed hebben op de kwaliteit van het compost. 

 

Biofolie/Biozakken die in de Bio-huisvuil beland wordt niet binnen 2-3 weken afgebroken en komen in de afvalbedrijven terecht. De sorteermachines kunnen niet tussen biofolie en gewoone folie onderscheiden – zo belanden alletwee bij de verbrandingsinrichting

Wordt de biofolie toch uitgesorterd komt ze in een Fermenter/vergister terecht. Volgens EU wetgeving moet de folie binnen 12 weken afgebroken zijn – deze tijd wordt vaak niet behaald.

Is biofolie duurzamer dan gewone folie?

Dit moet idereen voor zich zelf beantwoorden. Een verheerlijking van bio-kunststoffen is niet zinvol. Bij deze gelegenheid willen wij nog benadrukken dat heel weinig olie voor kunststoffen nodig is. 90% van het wereld-olie verbruik is voor energie, verwarming en verkeer. Verpakkingen uit kunststof maakt maar een deel van 1,5% uit. Reduceren in plaats van afzien = door technische vooruitgang komt er meer en meer «Down-Sizing» (vermindering van folie-dikte bij onze POLYOLEFIN, POLYETHYLEEN en POLYPROPYLEEN folies. Contacteer ons – wij geven U advies.